Așa cum am menționat în articolul precedent din ghidul cumpărătorului de mașini second hand, este extrem de important să mergi cu mașina la un test drive înainte de a accepta să o cumperi. Dacă poți observa majoritatea lucrurilor care sunt în neregulă cu ea printr-o simplă inspecție, sunt unele lucruri care nu se pot observa decât atunci când o conduci. Iată deci la ce trebuie să fii atent atunci când faci un test drive mașină second hand.

cuplu test drive

Test Drive Mașină Second Hand: 9 Sfaturi Utile

1. Mergi cu Viteză

În mod normal, în oraș nu vei putea merge cu viteza necesară pentru a observa potențialele probleme. De aceea, te sfătuim să testezi mașina și pe autostradă. Este necesar să mergi cu ea și la viteze mai mari de 100 km/oră pentru a ști cu adevărat cum merge.

Acestea fiind zise, traficul urban este și el important. Încearca pe cât posibil să faci acest test drive mașină second hand și în condiții de aglomerație în oraș dar și pe autostradă unde poți vedea de ce este în stare la viteze mai mari.

La ce trebuie să fii atent atunci când o conduci cu peste 100 km/oră? În principiu, este vorba de direcție, articulații și vibrații la frânare. Când mașina merge cu mai mult de 100 km/oră poți observa destul de ușor dacă se aude vreun zgomot care nu ar trebui să se audă sau dacă mașina se comportă cumva anormal.

2. Testează Frâna

Nu este necesar să îți explicăm de ce frâna este atât de importantă când vine vorba de un test drive mașină second hand. Spre deosebire de o mașină nouă, frâna poate fi uzată, ceea ce nu numai că te poate pune în pericol, dar îți poate aduce și cheltuieli suplimentare.

Ca să testezi frâna, încearcă să frânezi și brusc dar și progresiv. Cum îți poți da seama dacă sunt probleme? În primul rând, dacă mașina nu se oprește brusc atunci când ar trebui. Dacă volanul vibrează, și asta poate semnala o problemă. În cele din urmă, dacă mașina trage spre stânga sau spre dreapta, înseamnă că sistemul de frânare are o problemă.

3. Fii Atent la Volan

Volanul te poate ajuta să îți dai seama de multe atunci când mergi la un test drive mașină second hand. Unul din aceste lucruri este dacă există vreo problemă cu anvelopele sau jantele mașinii.

Dacă acestea sunt prea vechi și uzate, în timp ce conduci, volanul este posibil să vibreze, mai ales dacă mergi cu o viteză mai mare. Dacă asta se întâmplă în timpul test drive-ului tău, noi îți sugerăm să verifici anvelopele si jantele mai amănunțit deși ai mai facut-o o dată atunci când ai făcut verificarea generală a mașinii. Este posibil să existe vreo problemă care ți-a scăpat în acel moment.

volan close up

4. Verifică Cutia de Viteze

Cutia de viteze este și ea foarte importantă atunci când testezi o mașină second hand. În mod normal, ea ar trebui să aibă o trecere extrem de fluentă de la o treaptă la alta. Dacă observi vreun zgomot suspect atunci când faci trecerea, înseamnă că ceva este în neregulă cu cutia de viteze.

La fel este și cazul levierului în sine. El trebuie să treacă de la o treaptă la alta cu ușurință, iar dacă simți o senzație de agățare atunci când schimbi vitezele, este clar că asta este o problemă ce trebuie remediată.

5. Testează Virajul

Atunci când virezi cu mașina, îți poți da seama dacă are tendința de a trage spre stânga sau spre dreapta. Dacă un viraj pe care în mod normal l-ai face fara prea mult efort pare mai greu decât de obicei, înseamnă că mașina are ceva probleme fie cu sistemul de suspensie și direcție, fie cu frânele, fie cu anvelopele.

Ca să afli care din ele se aplică cazului tău, noi te sfătuim să consulți un specialist. Deși ai putea să mergi cu mașina ținând volanul mai rotit ca de obicei, aceasta nu e o soluție de viitor. Nu este recomandat să mergi cu mașina așa pe un termen îndelungat.

6. Pornește Aerul Condiționat

Există posibilitatea ca mașina pe care ai ales-o să aibă probleme cu puterea atunci când pornești aerul condiționat. Ca să eviți o surpriză neplăcută o dată ce o cumperi, te sfătuim să pornești aerul condiționat atunci când mergi la un test drive mașină second hand. Cu această ocazie, nu doar că îi vei testa puterea, dar vei testa și sistemul de aer condiționat în sine. Crede-ne, nu vrei să te trezești vara că nu funcționează.

bord masina

7. Folosește Toate Sistemele din Mașină

Și aici nu ne referim doar la cruise control. Toate sistemele cu care este dotată mașina trebuie verificate în timpul unui test drive. De preferat, ar trebui să faci asta atunci când conduci mașina pe autostradă. Ideal, testează fiecare sistem de mai multe ori.

Acestea fiind zise, atunci când testezi o mașină la mâna a doua, este indicat să oprești sistemul audio. El te poate împiedica să auzi motorul cum trebuie sau orice zgomot care nu ar trebui să se audă.

8. Testează Mașina cu Motorul Rece

Acesta este un pas pe care mulți nu îl cunosc sau îl uită atunci când testează o mașină second hand, dar este unul foarte important. Înainte de a porni mașina, lasă-i timp motorului să se răcească cum trebuie. De ce? Pentru că așa vei putea să eviți probleme care au de-a face cu starea electromotorului, alimentare, etc.

9. Ia un Specialist cu Tine

În cele din urmă, sfatul pe care îl dăm întotdeauna oricui caută să cumpere o mașină second hand: ia pe cineva care se pricepe cu tine. Dacă nu ai bani de un specialist, măcar un prieten care știe despre ce este vorba și la ce să fie atent. El poate observa probleme care ție îți scapă.

Așa se încheie si partea a treia a ghidului cumpărătorului de mașini second hand. Un ultim sfat cu care vrem să vă lăsăm este să nu vă grăbiți atunci când mergeți la un test drive mașină second hand. Poate să vă ia și o zi întreagă fără vreo problemă. Este vorba, până la urmă, de o decizie extrem de importantă care nu trebuie luată în pripă.

Lasă un răspuns