Dacă nu îți dorești să investești într-o mașină nouă, dar totuși vrei ca mașina pe care o cumperi să fie de o calitate superioară, este extrem de important să analizezi piața în detaliu înainte de a lua o decizie. Deci, dacă îți dorești să afli cum să alegi o mașină second hand, ghidul de astăzi este perfect pentru tine.

Scopul ghidului cumpărătorului este de a informa orice potențial cumpărător de absolut toți pașii prin care trebuie sa treacă pentru a se asigura că va alege cea mai bună mașină second hand pentru el. În prima parte a ghidului, cea de mai jos, vă invităm să trecem împreună prin cateva sfaturi care te vor ajuta să îți alegi mașina la mâna a doua.

man driving car

Cum să Alegi o Mașină Second Hand: 5 Sfaturi Utile și Practice

1. Fii Realist în Privința Bugetului Tău

Chiar dacă autoturismul pe care urmează să îl cumperi este la mâna a doua, cheltuielile asociate cumpărării oricărui fel de autoturism pot fi deseori neprevăzute. Drept urmare, un buget realist și bine definit este primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când te întrebi cum să alegi o mașină second hand.

Înainte de a stabili bugetul, trebuie să ai în vedere nu doar prețul mașinii, ci și cheltuielile care vor urma după achiziționarea ei. Chiar dacă ești tentat, nu depăși bugetul, deoarece este posibil să îți dai seama abia după că nu poți să îți conduci mașina cea nouă pentru că nu mai ai bani pentru numele roșii, de exemplu.

Câteva dintre cheltuielile imediate pe care trebuie să le ai în calcul sunt: asigurare RCA, RAR și revizie mecanică completă. De asemenea, este posibil să fii tentat și de oferte care sună prea frumos ca să fie adevărate, mai ales venind din partea unei cunoștințe care are o altă cunoștință și așa mai departe. Noi te sfatuim să nu accepți acest gen de oferte, cel puțin până nu ești sigur că sunt cu adevărat profitabile și până nu ai cercetat piața îndeaproape.

2. Caută în Mai Multe Locuri

car dealer parking lot

Când vine vorba de mașini second hand, sunt multe locuri în care poți găsi mașina potrivită pentru tine. Înainte de a lua o decizie, este important să ai toate aceste locuri în vedere. Cumpărarea unei mașini, fie si la mâna a doua, nu este un proces pe care vei vrea să îl grăbești.

Drept urmare, noi îți recomandăm următoarele locuri unde poți găsi mașini second hand:

 1. Site-uri de specialitate
 2. Târguri de mașini
 3. Site-uri de executări silite auto
 4. Dealeri autorizați în comerțul cu autoturisme la mâna a doua

Toate sunt opțiuni viabile, și depinde foarte mult de ce cauți tu, de bugetul tău și de ofertele din momentul respectiv când vine vorba de a găsi cea mai bună mașină second hand.

Dacă nu ai un buget foarte mare, poți încerca mai întâi pe site-urile de executări silite auto, unde prețurile sunt mai mici iar mașinile au garanția de a fi verificate de specialiști în domeniu. De asemenea, ai și garanția oferită de banca ca un alt atú. Dealerii autorizați sunt o altă opțiune bună, deoarece sunt obligați să îți ofere un istoric sincer al mașinii. La comercianți autorizați, poți găsi mașini și în rate sau în leasing. Cum să alegi o mașină second hand ține pănă la urmă și de ce preferi tu.

3. Consultă un Specialist în Domeniu

Oricât de mult te-ai pricepe la mașini sau oricâți prieteni ai avea care pretind a fi specialiști, nimic nu se compară cu părerea unui adevărat specialist în domeniu atunci când vine vorba de a alege cea mai bună mașină second hand pe care o poți achiziționa cu bugetul disponibil.

Atunci când mergi să alegi mașina pe care o vrei, noi recomandăm să apelezi la serviciile unui specialist care să te atenționeze dacă este vreo problemă cu mașina pe care tu poate că nu o observi la prima vedere. Un site care pune la dispoziție astfel de specialiști este inspectorauto.ro.

4. Inspectează cu Atenție Mașina

Nimeni nu te grăbește atunci când inspectezi o mașină second hand, iar dacă o fac înseamnă că probabil este ceva necurat la mijloc. Acestea fiind zise, inspectează mașina cu foarte mare atenție înainte să o cumperi (cu ajutorul unul specialist dacă te-ai hotărât să apelezi la unul).

Iată câteva dintre lucrurile la care ar trebui să fii atent atunci când inspectezi o mașină second hand:

 • Sunetul motorului
 • Urme de rugină la caroserie
 • Uniformitatea vopselei
 • Uzura pedalei de frână
 • Nivelul de corodare al bateriei
 • Anii de vechime (3-4 ani este ideal)
 • Kilometri reali

5. Evită Chilipirurile

men shaking hands

Ultimul sfat pe care îl avem pentru tine astăzi este să nu cazi pradă chilipirurilor care sună prea bine ca să fie adevărate. De exemplu, în cazul autoturismelor aduse din altă țară, o oferă sub prețul pieței este aproape cu siguranță o înșelătorie. Este mai bine să plătești mai mult pentru o mașină care ești sigur că este de calitate decât să cheltui mai puțin dar apoi să ai probleme cu mașina din prima lună de la cumpărare.

Acestea au fost sfaturile noastre despre cum să alegi o mașină second hand și să fii sigur că vei fi mulțumit de achiziția ta. În următoarea parte din acest ghid al cumpărătorului, veți putea citi mai multe despre lista completă de verificări pe care trebuie să le faceți atunci când vreți să cumpărați o mașină la mâna a doua.

Lasă un răspuns